Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakłażan z orientalnym farszem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4320
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 880
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1127
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4087
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 12119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4320
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 880
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1127
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4087
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,50 zł
Umyte bakłażany przekrawamy na pół i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy 20–30 minut w 200o C.
Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Cebule i natkę siekamy. Orzeszki podprażamy na patelni. Ryż gotujemy na sypko. Pomidory kroimy w kostkę.
Wołowinę krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem, cynamonem, solą, podlewamy 150 ml bulionu i dusimy kilka minut. Zaprawiamy mąką kukurydzianą, mieszamy i gotujemy 3–4 minuty. Na koniec dodajemy jogurt, orzeszki, natkę i łączymy z ryżem, mieszamy.
Pomidory podsmażamy, dodajemy pozostały bulion, sól, pieprz, przecier i dusimy 5 minut.
Połówki bakłażanów ugniatamy w środku, by powstało wgłębienie. Nakładamy w nie ryż, obok wlewamy sos pomidorowy i pieczemy 40 minut w 200oC.Źródło: Rewia