Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bakłażan z orientalnym farszem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 514
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 808
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 514
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 808
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,50 zł
Umyte bakłażany przekrawamy na pół i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pieczemy 20–30 minut w 200o C.
Wołowinę kroimy w drobną kostkę. Cebule i natkę siekamy. Orzeszki podprażamy na patelni. Ryż gotujemy na sypko. Pomidory kroimy w kostkę.
Wołowinę krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem, cynamonem, solą, podlewamy 150 ml bulionu i dusimy kilka minut. Zaprawiamy mąką kukurydzianą, mieszamy i gotujemy 3–4 minuty. Na koniec dodajemy jogurt, orzeszki, natkę i łączymy z ryżem, mieszamy.
Pomidory podsmażamy, dodajemy pozostały bulion, sól, pieprz, przecier i dusimy 5 minut.
Połówki bakłażanów ugniatamy w środku, by powstało wgłębienie. Nakładamy w nie ryż, obok wlewamy sos pomidorowy i pieczemy 40 minut w 200oC.Źródło: Rewia