Do góry

Desery Przepis na:

Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4436

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany faszerowane"

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka kuskusu
  • 50 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko
  • czerwona i zielona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżce posiekanej natki
  • lubczyku i tymianku
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • cynamon
  • 450 ml jogurtu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bakłażany faszerowane

Przygotowanie

  1. Bakłażany rozetnij wzdłuż na połówki, wydrąż, środki posól. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku.

  2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smaż. Dołóż mięso. Mieszając smaż ok. 10 minut. Dołóż koncentrat, zasmaż. Przypraw, przestudź.

  3. Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z przestudzonym mięsem oraz jajkiem i ziołami. Środki bakłażanów osusz i napełnij farszem. Ustaw w natłuszczonej formie żaroodpornej, skrop 2 łyżkami oliwy. Zapiekaj ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st. C. Jogurt przypraw solą i pieprzem, dodaj ostatni roztarty ząbek czosnku. Bakłażany podawaj polane sosem jogurtowym.

  4. Czas przygotowania: 40 minut 310 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń