Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Baśniowy sernik na zimno"
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 114
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20679
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25957
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 114
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20679
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25957
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
Galaretkę cytrynową starannie rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, natomiast galaretkę czerwoną przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Zimne jajka i skórkę pomarańczową dwukrotnie zemleć w maszynce, wymieszać starannie z serkiem homogenizowanym, cukrem oraz galaretką cytrynową.
Masło utrzeć na pianę. Wciąż ucierając, stopniowo dodawać do niego serową masę. Przełożyć do tortownicy wypłukanej zimną wodą lub do miseczek, w których sernik będzie tężał. Następnie na wierzchu masy ułożyć umyte i osuszone maliny i jagody. Zalać owoce tężejącą czerwoną galaretką.
Wstawić przynajmniej na 3-4 godziny do lodówki.
Sernik podawać ozdobiony listkami mięty. Można także ozdobić go kleksami bitej śmietany.
Sernik na zimno można też przyrządzić na waflu lub na spodzie np. z pokruszonych herbatników albo biszkoptów.
ok. 5 godzinŹródło: Twoje Imperium