Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza Pavlova"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1816
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1581
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1539
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2016
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1816
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1581
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1539
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2016
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder (stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas). Na sam koniec dodaj łyżeczkę skrobi oraz łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na pergaminie narysuj okrąg (ewentualnie 12 mniejszych). Wyłóż na niego masę białkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 5 minutach przykręć temperaturę do 150 st. Piecz ok. 1,5 godziny.
Wysuszoną bezę pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie bezę połóż na paterze lub talerzu dnem do góry, delikatnie zerwij papier.
Kremówkę ubij na sztywno. Wyłóż na bezę (możesz zrobić na środku wgłębienie). Udekoruj świeżymi owocami.
Czas ok. 110 min; porcja – 220 kcal, cena 1 zł, 12 porcji.
Beza, wbrew pozorom, to bardzo kapryśny deser. Dużo zależy od tego, jak ubije się białka. Warto więc pamiętać, że nie lubią one najmniejszego nawet dodatku tłuszczu.
Z tego powodu pianę powinno się ubijać w szklanej lub metalowej misce. Na naczyniu z tworzywa sztucznego bardzo często bowiem osadza się tłuszcz.
Deser możesz polać miodem lub sosem karmelowym.Źródło: Świat kobiety