Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza Pavlova"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5759
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 8695
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 271
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5759
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 8695
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 271
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukier puder (stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas). Na sam koniec dodaj łyżeczkę skrobi oraz łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksuj.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na pergaminie narysuj okrąg (ewentualnie 12 mniejszych). Wyłóż na niego masę białkową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 5 minutach przykręć temperaturę do 150 st. Piecz ok. 1,5 godziny.
Wysuszoną bezę pozostaw do całkowitego wystudzenia w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie bezę połóż na paterze lub talerzu dnem do góry, delikatnie zerwij papier.
Kremówkę ubij na sztywno. Wyłóż na bezę (możesz zrobić na środku wgłębienie). Udekoruj świeżymi owocami.
Czas ok. 110 min; porcja – 220 kcal, cena 1 zł, 12 porcji.
Beza, wbrew pozorom, to bardzo kapryśny deser. Dużo zależy od tego, jak ubije się białka. Warto więc pamiętać, że nie lubią one najmniejszego nawet dodatku tłuszczu.
Z tego powodu pianę powinno się ubijać w szklanej lub metalowej misce. Na naczyniu z tworzywa sztucznego bardzo często bowiem osadza się tłuszcz.
Deser możesz polać miodem lub sosem karmelowym.Źródło: Świat kobiety