Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Beza Pavlova z borówkami"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawaj cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – staraj się uformować w miarę zgrabny okrąg (możesz go sobie narysować).
Bezę wstaw do piekarnika o temperaturze 150 stopni i pozostaw tam na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.
Mascarpone ubij ze śmietanką, dodaj cukier waniliowy. Bezę przełóż na talerz lub paterę. Wyłóż na nią masę śmietanową, udekoruj owocami i miętą. Bezy „nie lubią” lodówek, więc najlepiej zjeść deser od razu! (żółtka, które zostaną, możesz wykorzystać do przygotowania creme brulée).Źródło: Show