Do góry

Desery Przepis na:

Beziki o posmaku cytrynowym

Beziki o posmaku cytrynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 187

Idealny przepis jeśli zostało Ci jedno białko po przygotowaniu innego dania (tak właśnie było u mnie) lub jeśli masz ochotę na szybką słodką przekąskę na raz.

Składniki

  • 1 białko
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Beziki o posmaku cytrynowym

Przygotowanie

  1. Białko ubić z solą i sokiem z cytryny na sztywno, potem dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub nakładać za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując dowolne kształty ;). Piec w temperaturze 150st.C przez 15 minut, ale po tym czasie nie wyciągać z piekarnika, tylko go wyłączyć. Beziki muszą leżakować tam ok.15minut, wtedy się wysuszą i nie będzie problemu z ich zdejmowaniem z papieru. Smacznego! (u nas w domu od zawsze beziki są brązowe, bardziej chrupiące, więc jeśli wolicie bardziej białe i ciągnące wystarczy je piec 10min)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń