Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 965
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 815
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 965
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 815
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12562
Składniki
Białka wbij do miski. Pozostaw w lodówce do następnego dnia. Wyjmij, potrzymaj w pokojowej temperaturze, a potem ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy piana będzie już szklista i po przechyleniu naczynia pozostanie na miejscu, partiami dodawaj cukier puder i dalej ubijaj, aż białko zacznie się rwać. Na koniec dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temp. 120 st.
Łyżką nakładaj na blachę porcję piany, formując okrągłe bezy. Pozostaw między nimi odstępy. Piecz 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. Susz bezy 1-2 godziny (w zależności od tego, czy mają być suche, czy ciągnące). Przed podaniem dekoruj owocami.
12 porcji, czas ok. 170 min; porcja – 160 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety