Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4585
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418023
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4585
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418023
Składniki
Białka wbij do miski. Pozostaw w lodówce do następnego dnia. Wyjmij, potrzymaj w pokojowej temperaturze, a potem ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy piana będzie już szklista i po przechyleniu naczynia pozostanie na miejscu, partiami dodawaj cukier puder i dalej ubijaj, aż białko zacznie się rwać. Na koniec dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temp. 120 st.
Łyżką nakładaj na blachę porcję piany, formując okrągłe bezy. Pozostaw między nimi odstępy. Piecz 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. Susz bezy 1-2 godziny (w zależności od tego, czy mają być suche, czy ciągnące). Przed podaniem dekoruj owocami.
12 porcji, czas ok. 170 min; porcja – 160 kcal, cena 50 gr.Źródło: Świat kobiety