Do góry

Desery Przepis na:

Biały barszcz

Biały barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3819

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Biały barszcz"

Składniki

  • 2 kawałki białej parzonej lub surowej kiełbasy
  • 2 litry wody
  • 3 plasterki szynki wiśniowej
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • cebula
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek lub natka do dekoracji
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biały barszcz

Przygotowanie

  1. Rozgrzej trochę oleju i obsmaż białą kiełbasę. Drobno pokrój cebulę oraz boczek. Na tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj boczek oraz czosnek. Smaż, aż boczek pięknie się zrumieni.

  2. Do garnka wlej 2 litry wody i zagotuj. Włóż podsmażone kiełbasy, boczek z cebulą oraz czosnkiem oraz plasterki szynki. Zagotuj. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół.

  3. Do garnka z zupą wlej ocet. Zagotuj. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością barszczu i wlej mieszankę do zupy. Przypraw solą, pieprzem. Włóż jajka i podgrzej. Posyp posiekanym szczypiorkiem, podaj z bułeczką.

  4. Barszcz można lekko zagęścić odrobiną mąki. Będzie bardziej aksamitny. Można także dodać do niego 1-2 łyżki chrzanu, świeżego lub ze słoika.

  5. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna

    Źródło: Bella Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń