Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie się prezentuje, ma lekki orzeźwiający smak a przy tym jest przyjemnie słodki :)
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 42
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 212
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 31
Przepyszne smarowidło do pieczywa, z awokado, serka wiejskiego i zielonych ol...
Odsłon: 42
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 212
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 31
Składniki
Najpierw biszkopt z malinami. 2 białka ubić z 1/4 szklanki cukru. Żółtka energicznie rozmieszać w miseczce z łyżeczką octu i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać do Białek, i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Dodać 3 łyżki oleju, delikatnie wymieszać, dodać 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wylać do tortownicy (26cm). Równomiernie rozłożyć maliny. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut.
Teraz gruby biszkopt. 4 Żółtka utrzeć z łyżeczką octu i dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. 4 białka ubić na sztywno z 0,5 szklanki cukru. Dodać żółtka, następnie 4 łyżki oleju i szklankę przesianej mąki pszennej oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dalej postępować tak jak z poprzednim biszkoptem
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Śmietanę 18% podgrzać aż zrobi się rzadka, trochę przestudzić i stopniowo ucierać z masłem. Dodać skórkę starta z jednej cytryny oraz wyciśnięty sok. Można dosłodzić do smaku :)
Gruby biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć - u mnie delikatny napar z herbaty z wódką :). Posmarować połową masy maślanej.
Na krem położyć biszkopt z malinami i tak samo nasączyć.
Śmietankę 30% ubić na sztywno. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać do śmietany, porządnie wymieszać żeby nie było "glutów". Rozsmarować na biszkopcie z malinami i przyłożyć drugą częścią grubego biszkoptu
Na wierzchu i na bokach rozsmarować pozostałą masę cytrynową.
Ja boki obsypałam wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorowałam żelkowymi malinkami i białymi drażami kokosowymi :)