Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt brzoskwiniowy"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117854
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8289
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2003
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117854
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8289
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2003
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
Żółtka ucieramy z połową cukru tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru. Piana musi być sztywna i błyszcząca.
Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dajemy stopniowo, bardzo delikatnie mieszając łyżką, pianę z białek. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C w formie o bokach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i studzimy. Gdy zaczną tężeć, dodajemy jogurt i połowę odsączonych z syropu i pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Mieszamy.
ponczu mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę, dekorujemy ćwiartkami pozostałych brzoskwiń. Na kilka godzin wkładamy do lodówki.
<strong>Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0, 80 zł.</strong>Źródło: Rewia