Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z kremem"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1447
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5959
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8878
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18777
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1447
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5959
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8878
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18777
Składniki
Winogrona wzmocnią odporność, pomogą też w walce z anemią oraz chorobami tarczycy.
Żółtka ubij z cukrem wanilinowym na krem. Białka ubij z drobnym cukrem na sztywną pianę. Połącz obie masy. Następnie lekko wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C ok. 20 minut. Biszkopt przełóż ostrożnie na wilgotną ściereczkę. Kiedy wystygnie, zdejmij papier do pieczenia i przekrój placek na pół.
Ze śmietanki i cukru wanilinowego przygotuj sztywną bitą śmietanę. Dodaj osłodzoną kwaśną śmietanę. Sok wymieszaj z żelatyną i odstaw, aby spęczniała. Potem podgrzej ją, a kiedy się rozpuści i ostygnie, wlewaj ją bardzo powoli do kremu, cały czas mieszając.
Jeden z placków posmaruj połową kremu i poukładaj na nim winogrona. Przykryj pozostałym kremem i ułóż pozostały biszkopt. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj.
60 minut, porcja: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie