Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z makiem

Biszkopt z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 10373

Jest pyszny i łatwiejszy do zrobienia niż tradycyjna rolada makowa.

Składniki

  • CIASTO:
  • Jaja, 4
  • cukier, 1 szklanka
  • oliwa, 4 łyżki
  • mąka, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Masa makowa:
  • mak, 1,5 szklanki
  • jaja, 3
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • margaryna, 25 dag
  • zapach migdałowy
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z makiem

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę + cukier, żółtka, mąkę, oliwę, proszek i dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec około 30 minut,

  2. Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Odcedzić i 2 razy zemleć przez maszynkę i połączyć z jajami, mąką oraz z zapachem.

  3. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak.

  4. Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto(najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta można polać polewą i udekorować bakaliami.

  5. SMACZNEGO!!!

  6. UWAGA!!! PORCJA NA TORTOWNICĘ.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 12 lutego 2013 Lubię smaczne ciacha proste w wykonaniu a to właśnie takie jest :)))) 5-ka za pomysł

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń