Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 201
Dodano: 12.02.2013
Odsłon: 9867
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Białka ubić na sztywną pianę + cukier, żółtka, mąkę, oliwę, proszek i dokładnie wymieszać. Wlać do formy i piec około 30 minut,
Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Odcedzić i 2 razy zemleć przez maszynkę i połączyć z jajami, mąką oraz z zapachem.
Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak.
Gęstniejącą gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto(najlepiej jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta można polać polewą i udekorować bakaliami.
SMACZNEGO!!!
UWAGA!!! PORCJA NA TORTOWNICĘ.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

dorcia41 12 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Lubię smaczne ciacha proste w wykonaniu a to właśnie takie jest :)))) 5-ka za pomysł1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
bardzo fajny pomysł :)1 Kto głosował? | Odpowiedz