Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z masą karmelową"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
W rondelku z grubym dnem zrobić z cukru jasny karmel. Wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać, lekko ubijając, aż masa stanie się jednolita. Odstawić do wystudzenia. Na noc wstawić do lodówki.
Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do kremu jajecznego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 175°C. Jeszcze ciepłe ciasto skropić likierem jajecznym i poczekać, aż wystygnie. Śmietanę karmelową ubić na sztywno i posmarować nią ciasto. Udekorować połówkami truskawek i cząstkami me lona.
Czas przygotowannie: ok. 80 minut (bez tężenia)Źródło: Życie na gorąco