Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowa piramida

Biszkoptowa piramida

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Biszkoptowa piramida"

Składniki

  • Biszkopt: 7 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli. Masa: sok z limonki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 40 dag masła
  • skórka starta z 3 limonek
  • kieliszek spirytusu
  • cytrynówka lub likier limoncello do nasączenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkoptowa piramida

Przygotowanie

  1. . Biszkopt: białka ubij z solą. Wsypuj cukry, ubijając i dodawaj po jednym żółtku. Wsyp przesianą mąkę, połącz. Ciasto piecz 15-20 min w 170°C. Ostudź, nasącz cytrynówką.

  2. Masa: jajka ubij z cukrem na parze. Dodaj skórkę i sok z limonki. Ostudź. Masło utrzyj, dodając masę limonkową. Wlej spirytus, utrzyj na gładki krem.

  3. Biszkopt pokrój na 4-5 pasków, przy czym każdy kolejny powinien być o 3-4 cm węższy od poprzedniego. Z wykrojonych pasów ułóż piramidę, przekładając każdą warstwę kremem limonkowym. Wierzch posmaruj pozostałą masą. Schłodź.

  4. Jeśli upieczony biszkopt ma nierówny, pofałdowany wierzch, połóż go do góry dnem na deseczce. Po 15 minutach powinien się wyrównać.

  5. Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,60 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń