Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biszkoptowa piramida"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4984
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5855
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7571
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4984
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5855
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7571
Składniki
. Biszkopt: białka ubij z solą. Wsypuj cukry, ubijając i dodawaj po jednym żółtku. Wsyp przesianą mąkę, połącz. Ciasto piecz 15-20 min w 170°C. Ostudź, nasącz cytrynówką.
Masa: jajka ubij z cukrem na parze. Dodaj skórkę i sok z limonki. Ostudź. Masło utrzyj, dodając masę limonkową. Wlej spirytus, utrzyj na gładki krem.
Biszkopt pokrój na 4-5 pasków, przy czym każdy kolejny powinien być o 3-4 cm węższy od poprzedniego. Z wykrojonych pasów ułóż piramidę, przekładając każdą warstwę kremem limonkowym. Wierzch posmaruj pozostałą masą. Schłodź.
Jeśli upieczony biszkopt ma nierówny, pofałdowany wierzch, połóż go do góry dnem na deseczce. Po 15 minutach powinien się wyrównać.
<strong>Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,60 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie