Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowy żółwik

Biszkoptowy żółwik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy żółwik"

Składniki

  • Biszkopt: 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g dżemu malinowego
  • mąka tortowa do oprószenia. Krem: 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 150 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g dżemu malinowego. Wykończenie: 100 g masy marcepanowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkoptowy żółwik

Przygotowanie

  1. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Stale mieszając, dodaj żółtka, a pod koniec mąkę. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 8 minut w temp. 200o C. Upieczony placek lekko oprósz mąką. Przełóż na ściereczkę do góry dnem.

  2. Po ostygnięciu usuń z niego papier do pieczenia. Posmaruj dżemem malinowym i przy pomocy ściereczki zwiń w roladę. Odstaw ją w chłodne miejsce do stężenia. Następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm.

  3. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj serek z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz z dżemem. Wmieszaj do niego delikatnie bitą śmietanę.

  4. Miskę z okrągłym dnem wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej blisko siebie plastry rolady. Na środek wyłóż krem, a na wierzchu ułóż resztę rolady. Wstaw deser do lodówki na 3 godziny do stężenia. Następnie wyłóż go na talerz. Z masy marcepanowej uformuj nóżki, ogonek i głowę.

  5. (bez czasu tężenia): 60 minut; Porcja: 294 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń