Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy żółwik"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5286
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11707
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1305
Składniki
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Stale mieszając, dodaj żółtka, a pod koniec mąkę. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 8 minut w temp. 200o C. Upieczony placek lekko oprósz mąką. Przełóż na ściereczkę do góry dnem.
Po ostygnięciu usuń z niego papier do pieczenia. Posmaruj dżemem malinowym i przy pomocy ściereczki zwiń w roladę. Odstaw ją w chłodne miejsce do stężenia. Następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj serek z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz z dżemem. Wmieszaj do niego delikatnie bitą śmietanę.
Miskę z okrągłym dnem wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej blisko siebie plastry rolady. Na środek wyłóż krem, a na wierzchu ułóż resztę rolady. Wstaw deser do lodówki na 3 godziny do stężenia. Następnie wyłóż go na talerz. Z masy marcepanowej uformuj nóżki, ogonek i głowę.
(bez czasu tężenia): 60 minut; Porcja: 294 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie