Desery Przepis na:
Brzoskwiniowa Ekstaza

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7
Dodano: 12.02.2010
Odsłon: 3053
Składniki
- brzoskwinia, 2 sztuki
- cukier, 2 łyżeczki
- cynamon, 1/2 łyżeczki
- czerwone wino, 400 ml
- Bita Śmietana typu "Śnieżka", 1 opakowanie
- mleko, 200 ml
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
- Brzoskwinie obrać, przepołowić i usunąć pestki (można zastąpić tymi z puszki), włożyć do małego rondla z cukrem cynamonem i winem (300 ml). Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. W tym czasie można przygotować bitą śmietaną (należy przygotować według przepisu na opakowaniu)
-
- Wyjąc owoce, ułożyć na talerzu po dwie połówki a płyn zagęścić roztworem z mąki (aby to zrobić należy jedną czubatą łyżeczkę maki rozpuścić w szklance ze 100 ml wina tak by nie było grudek). Płyn wraz z roztworem należy zagotować tak aby zgęstniał. Polać nim brzoskwinie, przyozdobić bitą śmietaną. Do deseru można dodać dwie gałki lodów o ulubionym smaku.
Komentarze do przepisu (1)

Mole3 20 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł! Już wiem, jakim smakołykiem przywitamy wiosnę. :) Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz