Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z malinami do niedzielnej kawy

Bułeczki z malinami do niedzielnej kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 1002

Pyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z czerwonych i słodkich malin. Bułeczki znikają w momencie, a robi się je błyskawicznie.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500
  • mleko 2 %
  • roztopione masło
  • Cukier
  • jajka
  • suche drożdże
  • Sól
  • Maliny
  • Cukier puder
  • skrobia ziemniaczana
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki z malinami do niedzielnej kawy

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Misę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut, do podwojenia objętości.

  2. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat i delikatnie zagniatać, tak aby wypuścić duże pęcherze powietrza. Podzielić ciasto na 16 równych części i zostawić na ok 5 minut.

  3. W tym czasie wymieszać maliny łyżką ze skrobią i cukrem. Następnie rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta na dłoni na placek, nałożyć ok 2 łyżki malin, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Nadać podłużny kształt i odłożyć na blachę z papierem do pieczenia łączeniem do dołu.

  4. Uformowane drożdżówki zostawić na 15 minut do podrośnięcia.

  5. Po wyrośnięciu wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok 18 minut do złotego koloru. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń