Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino

Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Cappuccino"

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao. Masa I: 25 dag mrożonych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe. Masa II: 2 torebki cappuccino czekoladowego
  • 4 op. bitej śmietany (śnieżki)
  • pół litra mleka
  • 2 i pół łyżki żelatyny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Maria Tarnopolska z Gębiczyna

  2. Biszkopt: ubij białka na sztywno. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Upiecz biszkopt (30 min w temp. 180°C). Odstaw, aby ostygł.

  3. Masa I: obie galaretki rozpuść w pół litra wrzątku. Dodaj wiśnie. Tężejącą masę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki, aby dobrze zastygła.

  4. Masa II: zagotuj mleko z kawą cappucino. Ostudź, ubij ze śnieżkami. Żelatynę namocz i rozpuść w pół szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie, wymieszaj z pianką. Krem wyłóż na masę wiśniową. Wstaw do lodówki. Posyp startą gorzką czekoladą.

  5. Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 2,10 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń