Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cesarski omlet z rodzynkami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2234
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1330
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 496
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3494
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2234
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1330
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 496
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3494
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1132
Składniki
ok. 25 minut • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł • Przepis na 4 porcje
Rodzynki namocz w rumie i odstaw do nasiąknięcia.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij w mleku. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i odsączone rodzynki.
Białka lekko ubij ze szczyptą soli, następnie dodaj przesiany cukier puder i ubij na sztywno. Pianę delikatnie wmieszaj do ciasta.
Na patelni rozpuść połowę masła. Wylej na nią połowę ciasta i piecz, aż dół się lekko przyrumieni. Potem obróć placek. Gdy druga strona się przyrumieni, delikatnie porozrywaj placek drewnianym widelcem na części i jeszcze chwilę dopiekaj.
Tak samo przyrządź drugi placek. Rozłóż ciasto na talerze, oprósz przez sitko cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.Źródło: Kobieta i życie