Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cesarski omlet z rodzynkami"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1280
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytr...
Odsłon: 937
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 238
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 282
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1280
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytr...
Odsłon: 937
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 238
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 282
Składniki
ok. 25 minut • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 2,40 zł • Przepis na 4 porcje
Rodzynki namocz w rumie i odstaw do nasiąknięcia.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij w mleku. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i odsączone rodzynki.
Białka lekko ubij ze szczyptą soli, następnie dodaj przesiany cukier puder i ubij na sztywno. Pianę delikatnie wmieszaj do ciasta.
Na patelni rozpuść połowę masła. Wylej na nią połowę ciasta i piecz, aż dół się lekko przyrumieni. Potem obróć placek. Gdy druga strona się przyrumieni, delikatnie porozrywaj placek drewnianym widelcem na części i jeszcze chwilę dopiekaj.
Tak samo przyrządź drugi placek. Rozłóż ciasto na talerze, oprósz przez sitko cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.Źródło: Kobieta i życie