Desery Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
1) Drożdze rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka, po czym wlać resztę mleka, dodać jajka, cukier, kardamon i 600g mąki. Drewnianą łyżką mieszać ciasto przez 5-6 minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na opk. 40 minut. 2) do ciasta dodać margarnynę, sól i 200g mąki. wyrobić i ppzostawić do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. 3) wułożyć ciasto na stolnicę oprószyć mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25*40cm. 4) Utrzeć składniki nadzienia i rozprowadzić je na obu prostokątach omijając brzegi ciasta (taki 4-5 cm pasek nadzienia przez środek). Następnie zrobić ukośne nacięcia wzdłuż boków, powstasłe paski ciasta składać naprzemiennie do środka. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5) Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Posmarować ciasto jajkiem i posypać cukrem kryształkiem. Piec ok 25 minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

gocha01 14 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam wczoraj,dziś jest już tylko wspomnieniem:-) Była naprawdę przepyszna.Dzięki za przepis.Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 11 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
smakowicie wygladają1 Kto głosował? | Odpowiedz

beata1984 11 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
kiedyś taką robiłam, pycha0 Kto głosował? | Odpowiedz

Lumiuz 07 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
wygląda świetnie i jeszcze to nadzienie w środku - mniam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 07 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
piękne.....0 Kto głosował? | Odpowiedz