Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka z maszynki"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 239
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 239
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 79
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Żółtka rozprowadzamy w śmietanie, cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy z niej skórkę.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, niezbyt twardy tłuszcz, żółtka rozmieszane w śmietanie, cukier waniliowy i skórkę z cytryny siekamy na stolnicy nożem i zagniatamy szybko ręką. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
Ciasto partiami wyciskamy z maszynki do mięsa ze specjalną wkładką. Kroimy na paseczki. Ciasteczka przenosimy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,15 zł.</strong>Źródło: Rewia