Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka zrobiły furorę w moim domu. Są tak smaczne i delikatne, że można zajadać się nimi bez opamiętania. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej. W jej rodzinie jest bardzo popularny. Wychodzi na to, że w mojej będzie popularny również :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 769
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 118
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2795
Składniki
Żółtka rozgniotłam widelcem. Dodałam masło, proszek do pieczenia, cukier puder i wanilinowy oraz mąkę. Od siebie do tych ciasteczek dodałam 1 łyżeczkę smakowego cukru cytrynowego. Składniki posiekałam i wyrobiłam ciasto. Rozwałkowałam na grubość 0,5 cm. Wykroiłam kółka o średnicy 5 cm. W połowie z nich zrobiłam dziurki ok. 2,5 cm średnicy.
Piekłam ok. 20 minut do zarumienienia się w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone smarowałam marmoladą i przyklejałam do niego ciasteczko z oczkiem. Posypałam cukrem pudrem.
Notatki: * zrobić ciasteczka i dziurki dowolnej wielkości * z tej porcji przy takiej wielkości ciasteczek wyszło mi 52 części, czyli 26 sklejonych ciasteczek * można dodać smakowy cukier np. pomarańczowy czy cytrynowy, 1-2 łyżeczki * cierpliwie wyrabiać ciasto, po wyrobieniu jest bardzo delikatne * w razie jakby ciasto długo nie chciało się skleić ostatecznie dodać 1 łyżeczkę masła * jak chcemy więcej ciasteczek to podwoić ilości składników