Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym

Ciasteczka z powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 1436

Takie ciasteczka idealnie pasują do kawy. Kruche, powidło i pyszny krem czekoladowy to idealne połączenie.

Składniki

  • ciasto:
  • - 2 szklanki mąki tortowej
  • - 0,5 szklanki cukru pudru
  • - 20 dag margaryny
  • - 2 jajka
  • krem:
  • - 15 dag masła
  • - 5 łyżek cukru pudru
  • - 2 łyżki kakao
  • - 10 dag gorzkiej czekolady
  • dodatkowo:
  • -1 słoiczek powidła śliwkowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką w kształcie kwiatuszka ciasteczka, robimy dziurki w połowie ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. 2. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.Część kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

  3. 3. Przekładanie: Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję kremu, nakładamy porcję powidła, przykładamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurce wyciskamy workiem cukierniczym z ozdobną końcówką rozetkę z kremu. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń