Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczkowe tarteletki z kremem"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 478
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 203
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 478
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 203
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut.
Herbatniki korzenne pokruszyć w malakserze (ewentualnie włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i „wyprasować” wałkiem do ciasta). Wymieszać z miękkim masłem i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Masą wylepić 6 foremek na tarteletki o śr. 10 cm i włożyć je na 30-40 minut do lodówki.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 6 jednakowych plasterków, a z pozostałych owoców wycisnąć sok. Jajka wymieszać z żółtkiem.
Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i razem dobrze ubić. Rozlać do foremek wylepionych masą ciasteczkową. Pośrodku ułożyć po plasterku cytryny.
Tarteletki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.Źródło: Życie na gorąco