Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczkowe tarteletki z kremem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut.
Herbatniki korzenne pokruszyć w malakserze (ewentualnie włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i „wyprasować” wałkiem do ciasta). Wymieszać z miękkim masłem i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Masą wylepić 6 foremek na tarteletki o śr. 10 cm i włożyć je na 30-40 minut do lodówki.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 6 jednakowych plasterków, a z pozostałych owoców wycisnąć sok. Jajka wymieszać z żółtkiem.
Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i razem dobrze ubić. Rozlać do foremek wylepionych masą ciasteczkową. Pośrodku ułożyć po plasterku cytryny.
Tarteletki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.Źródło: Życie na gorąco