Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczkowe tarteletki z kremem"
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2899
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 880
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1079
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 265
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2815
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2899
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 880
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1079
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 265
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2815
Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut.
Herbatniki korzenne pokruszyć w malakserze (ewentualnie włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i „wyprasować” wałkiem do ciasta). Wymieszać z miękkim masłem i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Masą wylepić 6 foremek na tarteletki o śr. 10 cm i włożyć je na 30-40 minut do lodówki.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 6 jednakowych plasterków, a z pozostałych owoców wycisnąć sok. Jajka wymieszać z żółtkiem.
Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i razem dobrze ubić. Rozlać do foremek wylepionych masą ciasteczkową. Pośrodku ułożyć po plasterku cytryny.
Tarteletki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.Źródło: Życie na gorąco