Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczkowe tarteletki z kremem"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 483
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1817
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 483
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1817
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut.
Herbatniki korzenne pokruszyć w malakserze (ewentualnie włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i „wyprasować” wałkiem do ciasta). Wymieszać z miękkim masłem i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Masą wylepić 6 foremek na tarteletki o śr. 10 cm i włożyć je na 30-40 minut do lodówki.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 6 jednakowych plasterków, a z pozostałych owoców wycisnąć sok. Jajka wymieszać z żółtkiem.
Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i razem dobrze ubić. Rozlać do foremek wylepionych masą ciasteczkową. Pośrodku ułożyć po plasterku cytryny.
Tarteletki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.Źródło: Życie na gorąco