Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka czekoladowo-miętowe"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4258
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 596
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 954
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3894
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 983
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4258
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 596
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 954
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3894
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,40 zł
Połamaną czekoladę wrzucamy do stopionego masła. Czekoladę rozpuszczamy, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Dodajemy miąższ wyskrobany z laski wanilii. Mieszamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy są już bardzo sztywne, partiami dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Wlewamy aromat miętowy. Łączymy z płynną czekoladą.
Do czekoladowej masy przesiewamy mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Wyjmujemy, odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki.
Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180oC.
Wartość odżywcza 100 g 386 kcal Białko 9,5 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 66 gŹródło: Rewia