Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka czekoladowo-miętowe

Ciastka czekoladowo-miętowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10033

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Ciastka czekoladowo-miętowe"

Składniki

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 czekolady deserowe
  • 1/2 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu miętowego do ciast
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,40 zł

  2. Połamaną czekoladę wrzucamy do stopionego masła. Czekoladę rozpuszczamy, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Dodajemy miąższ wyskrobany z laski wanilii. Mieszamy i studzimy.

  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy są już bardzo sztywne, partiami dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Wlewamy aromat miętowy. Łączymy z płynną czekoladą.

  4. Do czekoladowej masy przesiewamy mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Wyjmujemy, odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki.

  5. Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180oC.

  6. Wartość odżywcza 100 g 386 kcal Białko 9,5 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 66 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń