Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 1589

Dodano:

Odsłon: 3449

Mamy tu herbatniki przełożone masą kajmakową, a następnie masą budyniową. Całość wykańcza bita śmietana. Szybkość i łatwość wykonania ciasta 3 bit sprawia, iż cieszy się ogromną popularnością. Doskonałe na małe przyjęcie lub chwilę relaksu przy kawie.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto 3 bit (bez pieczenia)

Przygotowanie

  1. Krem waniliowy: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Wykonanie: Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy do połączenia się składników. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Tworzymy efektowne kleksy na wierzchu ciasta. Ciasto posypujemy kakao i ozdabiamy czekoladowymi figurkami. Chłodzimy 30 minut.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń