Do góry

Desery Przepis na:

ciasto Beaty

ciasto Beaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 27112

Pyszne ciasto.

Składniki

  • biszkopt
  • Jaja, 6
  • cukier kryształ, 1szklanka
  • mąka., 1szklanka
  • proszek do pieczenia, 1łyżeczka
  • MASA POMARANCZOWA
  • Pomarańcze, 3
  • jabłka, 2
  • cukier., 1/2szklanki
  • woda, 1/2szklanki
  • galaretka pomarańczowa, 1
  • masa budyniowa
  • mleko, 1/2 litry
  • cukier, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 sztuka
  • maka, 2łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1łyżkę
  • margaryna, 1 sztuka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
ciasto Beaty

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia.

  2. MASA POMARAŃCZOWA: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomarancze obrac i pokroic w kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać przygotowane jabłka oraz pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zagestnienia. Nastepnie wysypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać,aby galaretka całkowicie sie rozpuściła. Tak przygotowaną masę odstawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki, by dobrze zastygła.

  3. MASA BUDYNIOWA Z mleka mąki cukru ugotować budyń ostudzić utrzeć margarynę połączyć z budyniem.

  4. PRZEŁOŻENIE CIASTA: polowa biszkoptu-polowa masy budyniowej-masa pomarańczowa- druga polowa masy budyniowej-druga polowa biszkoptu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń