Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 6759

Niespodziewani goście.. w domu ani margaryny, ani owoców, ani tym bardziej czekolady.. Tak więc z pomocą aromatu czekoladowego, kakao i oleju wyczarowałam pyszne ciacho :)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao, 3 jajka, 5 łyżek wiórek kokosowych,
  • 15 ml syropu czekoladowego (użyłam szklanki o pojemności 350ml!)
  • lukier: 1 białko, 3/4 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli, odrobina soku z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cukrem, kokosem i proszkiem do pieczenia.
    Jajka, jogurt, olej, syrop mieszamy widelcem w osobnej misce.
    Na koniec dokładnie mieszamy składniki suche z mokrymi.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
    Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Dodajemy sok z cytryny - dalej ubijamy.
    Na koniec dodajemy stopniowo cukier puder - masa ma być gęsta, jednolita i błyszcząca

    Na ostudzone ciasto nakładamy lukier, łyżką formujemy stożki, i posypujemy kokosem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń