Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto czekoladowo-orzechowe"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5738
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 5040
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5738
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 5040
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 228
Składniki
Połowę czekolady zetrzeć. Jajka ubić z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami wsypywać mąkę. Wlać śmietanę.
Dodać startą czekoladę oraz mielone orzechy i migdały. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Oprószyć mielonymi orzechami. Wlać ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć ciasto z formy i poczekać, aż całkowicie wystygnie.
Pistacje (niesolone), całe migdały oraz orzechy brazylijskie grubo posiekać. Rozłożyć je na wierzchu ciasta. Pozostałą czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej.
Przelać do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Wyciskać na orzechowy wierzch cienkie paseczki czekolady, robiąc dekoracyjne esy-floresy.
Czas przygotowania: Około 90 minutŹródło: Życie na gorąco