Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto dyniowe z orzechami"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34125
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1310
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113577
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34125
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1310
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113577
Składniki
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą jadalną. Dodaj sól, kakao i cynamon. Jajka z cukrem utrzyj na krem. Stale ucierając, dodawaj stopniowo olej, a potem sypkie wraz z mąką. Do tego zaczynu dodaj bardzo drobno startą świeżą dynię, posiekane orzechy i rodzynki.
Formę do zapiekania lub dwie mniejsze formy chlebowe wysmaruj masłem, wysyp mąką i napełnij ciastem. Piecz je w temperaturze 170° C przez ok. 45 minut.
Przy podawaniu ciasto dyniowe udekoruj bitą śmietaną i plasterkiem dyni z zalewy. Po wystudzeniu można je też polać ulubioną polewą.
Ciasto dyniowe będzie też świetnie smakować, gdy zamiast kawałkiem dyni, udekorujesz je cząstkami brzoskwini lub innych pomarańczowych owoców (fantazyjnie powycinanych).Źródło: Na żywo