Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto dyniowe z orzechami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 219
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 219
Składniki
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą jadalną. Dodaj sól, kakao i cynamon. Jajka z cukrem utrzyj na krem. Stale ucierając, dodawaj stopniowo olej, a potem sypkie wraz z mąką. Do tego zaczynu dodaj bardzo drobno startą świeżą dynię, posiekane orzechy i rodzynki.
Formę do zapiekania lub dwie mniejsze formy chlebowe wysmaruj masłem, wysyp mąką i napełnij ciastem. Piecz je w temperaturze 170° C przez ok. 45 minut.
Przy podawaniu ciasto dyniowe udekoruj bitą śmietaną i plasterkiem dyni z zalewy. Po wystudzeniu można je też polać ulubioną polewą.
Ciasto dyniowe będzie też świetnie smakować, gdy zamiast kawałkiem dyni, udekorujesz je cząstkami brzoskwini lub innych pomarańczowych owoców (fantazyjnie powycinanych).Źródło: Na żywo