Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1555

Dodano:

Odsłon: 420

Herbatniki jako baza tego deseru, to doskonały pomysł na wykorzystanie popularnych ciastek, które są powszechnie dostępne. Ciasto kajmakowe to deser, który pokochają również dzieci. Jest dosyć słodki i miękki. Herbatniki z czasem namiękają. Moim zdaniem jest to ciasto na wiele różnych okazji.

Składniki

  • masa kajmakowa
  • Mleko 3,2% 500 ml
  • masa kajmakowa 300 g
  • masło 100 g
  • cukier 100 g
  • Budyń waniliowy 60 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
  • żółtka 2 szt.
  • masa budyniowa
  • Mleko 3,2% 500 ml
  • masło 100 g
  • cukier 100 g
  • Budyń waniliowy 60 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
  • żółtka 2 szt.
  • dodatkowo
  • śmietana 30 % 250 ml
  • Cukier puder 100 g
  • masa kajmakowa 100 g
  • śmietanfix 15 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Masa kajmakowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Dodajemy masę kajmakową. Miksujemy.
    Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń.
    Kwadratową formę do pieczenia wykładamy na dnie herbatnikami. Układamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach układamy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy ponownie herbatniki. Chłodzimy dwie godziny.
    Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dekorujemy boki ciasta. W środku rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową. Chłodzimy ponownie dwie godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń