Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto kawowe z kremem budyniowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Miękką margarynę w kawałkach utrzyj z cukrem pudrem. Zmiksuj żółtka jedno po drugim. Z białek ubij sztywną pianę. Połącz ją z mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, połowę mleka i kawę.
Zagnieć elastyczne ciasto i podziel je na dwie części. Do jednej z nich dodaj resztę mleka i kakao. Na blasze z wyższą krawędzią rozsmaruj najpierw ciasto kakaowe, a następnie jasne. Wygładź powierzchnię. Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 40 minut.
Z mleka, cukru, napoju kawowego i budyniu waniliowego przygotuj krem sposobem, jakim przygotowuje się budyń. Schłódź go, mieszając. Następnie dodaj miękką margarynę i wymieszaj. Rozsmaruj krem na cieście i wstaw do lodówki.
Na koniec posmaruj ciasto polewą czekoladową. Dekoracyjną szpatułką utwórz fale. Wyciśnij kopczyki z kremu kawowego.
Kawowy smak i aromat ciasta możesz przełamać owocową nutą. Zmiksuj truskawki z bitą śmietaną i zrób kleksy.Źródło: Na żywo