Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto makowe z mandarynkami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Jajka rozbij. Żółtka ubij z cukrem waniliowym, białka z kryształem. Połącz obie masy, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mak. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem i posyp tartymi orzechami. Piecz je w temperaturze 180o C przez 15 minut.
Poczekaj aż wystygnie, oderwij papier i przekrój poziomo na trzy części. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i cały czas mieszając, schłódź go. Następnie ubijaj krem mikserem, dodając pokrojone na kawałki masło.
Spód ciasta posmaruj połową dżemu i kremem (trochę odłóż do dekoracji). Przykryj drugim płatem i wyłóż resztę dżemu. Mandarynki pokrój i ułóż je na wierzchu ciasta (kilka zostaw).
Z folii uformuj wokół ciasta mankiet. Przygotuj galaretkę. Tężejącą zalej mandarynki, wstaw do lodówki. Po godzinie połóż na cieście trzeci płat ciasta, stroną z orzechami w górę. Schłódź.
Zdejmuj folię i pokrój ciasto. Udekoruj kremem i mandarynkami. Czas przygotowania: 80 min. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja ok. 326 kcal.
Zamiast maku do ciasta (przed pieczeniem) możesz dodać drobniutko pokrojone migdały lub orzechy laskowe.Źródło: Na żywo