Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto makowo-brzoskwiniowe"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Suchy mak dwukrotnie mielimy. Białka ubijamy z cukrem, delikatnie mieszamy z żółtkami, a następnie z obydwiema mąkami i zmielonym makiem.
Ciasto przekładamy do długiej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC. Po ostygnięciu przekrawamy wzdłuż na 4 jednakowej grubości placki.
Brzoskwinie osączamy, kilka zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. Połowę zalewy brzoskwiniowej doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w niej żelatynę, studzimy i mieszamy z cząstkami brzoskwiń.
Śmietanę ubijamy, dodając cukier puder i śmietan-fix. Dzielimy na cztery części. Placki ciasta przekładamy naprzemiennie warstwami tężejącej galaretki brzoskwiniowej i bitej śmietany. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i odłożonymi brzoskwiniami.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena jednej porcji: około 1,30 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 549 kcal. Białko: 8 g/ Tłuszcz: 21g/ Węglowodany: 55 g.Źródło: Rewia