Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Mała Syrenka

Ciasto Mała Syrenka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Ciasto Mała Syrenka"

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • szklanka cukru Krem:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu
  • aromat rumowy
  • 400 g śmietany 36%
  • łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • tabliczka czekolady
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Mała Syrenka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta przez 30 minut w temperaturze 180oC.

  2. Krem: Wodę, cukier, 1/4 kostki masła lub margaryny i kakao doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa ostygnie, dodajemy kilka kropelek aromatu rumowego i spirytus. W biszkopcie robimy dziurki, zalewamy masą tak, aby wypełniła dziurki i pokryła biszkopt.

  3. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę i pozostałe masło lub margarynę rozpuszczamy na parze. Ciasto zdobimy polewą, wstawiamy do lodówki, by całość zastygła.

  4. Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń