Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto Mała Syrenka"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 40
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 155
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 28
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 40
Składniki
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta przez 30 minut w temperaturze 180oC.
Krem: Wodę, cukier, 1/4 kostki masła lub margaryny i kakao doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa ostygnie, dodajemy kilka kropelek aromatu rumowego i spirytus. W biszkopcie robimy dziurki, zalewamy masą tak, aby wypełniła dziurki i pokryła biszkopt.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę i pozostałe masło lub margarynę rozpuszczamy na parze. Ciasto zdobimy polewą, wstawiamy do lodówki, by całość zastygła.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,80 złŹródło: Rewia