Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto Mała Syrenka"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113070
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 455
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 797
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 599
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113070
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 455
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 797
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 599
Składniki
Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ocet. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta przez 30 minut w temperaturze 180oC.
Krem: Wodę, cukier, 1/4 kostki masła lub margaryny i kakao doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa ostygnie, dodajemy kilka kropelek aromatu rumowego i spirytus. W biszkopcie robimy dziurki, zalewamy masą tak, aby wypełniła dziurki i pokryła biszkopt.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę i pozostałe masło lub margarynę rozpuszczamy na parze. Ciasto zdobimy polewą, wstawiamy do lodówki, by całość zastygła.
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0,80 złŹródło: Rewia