Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto morelowe z migdałami"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 215
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 739
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3584
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 739
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 215
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 739
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3584
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 739
Składniki
Miękki tłuszcz pokrój na kawałki. Dodaj cukier i utrzyj na pianę. Wlewaj żółtka, a potem dodaj sztywną pianę z białek. Wmieszaj mąkę.
Ciasto rozsmaruj na blasze z wyższą krawędzią, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Połowę ciasta posyp płatkami migdałowymi wymieszanymi z cukrem i miodem.
Piecz w temperaturze 180o C 40 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie, wyjmij je i przekrój poziomo na połowy: jedną ze skórką migdałową, drugą gładką.
Wypestkuj morele, pokrój w ćwiartki i gotuj z cukrem i 100 ml wody. Gdy zmiękną, dodaj proszek budyniowy wymieszany w połowie wody i gotuj jeszcze chwilę. Troszkę wystudź i gdy będą letnie, rozsmaruj na gładkim cieście. Wstaw do lodówki do stężenia.
Ubij śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno i rozsmaruj na stężałym kremie morelowym. Przykryj płatem ciasta ze skórką migdałową.
Czas przygotowania: 90 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 484 kcalŹródło: Na żywo