Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Ciasto orzechowe"

Składniki

  • 25 dag orzechów włoskich
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • gotowa polewa lub lukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto orzechowe

Przygotowanie

  1. Orzechy (20 dag) posiekać, następnie utrzeć z masłem i cukrem, dodając po jednym jajku. Masę połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko i aromat, wymieszać.

  2. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej, posypanej mąką formy. Piec ok. 50 minut w temp. 175°C. Wyjąć, wystudzić. Gotową polewę lub lukier wstawić do kąpieli wodnej.

  3. Gdy się rozpuści, szybko posmarować ciasto. Udekorować odłożonymi orzechami.

  4. Oprócz orzechów włoskich można dodać do ciasta orzechy laskowe lub namoczone (najlepiej w rumie) rodzynki.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń