Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto przekładane dżemem"
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 552
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8588
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17416
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 552
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 85
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 209
Składniki
Biszkopt: 8 jajek, 25 dag mąki pszennej, 6 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki octu. Krem: 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 25 dag mleka w proszku , 10 dag wiórek kokosowych, kostka masła, słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Białka ubij, dodając cukier. Dodaj żółtka, obydwie mąki i proszek, wlej ocet i 5 łyżek wody, wymieszaj. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, piecz 25 min w 180°C. Ostudź, przekrój na dwa placki.
Krem: szklankę wody wlej do rondla, dodaj obydwa cukry, mieszając, gotuj na małym ogniu 3 min. Ostudź. Dodaj mleko w proszku i wiórki kokosowe, wymieszaj. Masło utrzyj, dodając masę.
Spodnie ciasto posmaruj cienko dżemem i połową kremu. Ułóż drugie ciasto, pos maruj dżemem i resztą kremu.
Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 16, cena za porcję: 1,30 złŹródło: Chwila dla Ciebie