Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Pijana śliwka"

Ciasto Pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1555

Dodano:

Odsłon: 4564

Suszone śliwki zostały wcześniej namoczone w wiśniówce przez co nabrały pysznego, lekko kwaskowego aromatu i zapachu. Połączenie kremu czekoladowego z suszonymi śliwkami i ciastem czekoladowym to doskonałe ciasto na letnie popołudnie.

Składniki

  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • cukier 150 g
  • masło 150 g
  • kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 5 szt.
  • krem czekoladowy
  • krem czekoladowy 350 g
  • masło 200 g
  • serek mascarpone 250 g
  • woda 200 ml
  • likier wiśniowy 50 ml
  • suszone śliwki 50 g
  • nasączenie
  • woda 50 ml
  • likier wiśniowy 50 ml
  • dodatkowo
  • śliwki w czekoladzie 50 g
  • kakao 40 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto "Pijana śliwka"

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Masło i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Wystudzone masło dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
    Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy.
    Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy.
    Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakałem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń