Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suszone śliwki zostały wcześniej namoczone w wiśniówce przez co nabrały pysznego, lekko kwaskowego aromatu i zapachu. Połączenie kremu czekoladowego z suszonymi śliwkami i ciastem czekoladowym to doskonałe ciasto na letnie popołudnie.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 917
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1168
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 917
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1168
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Składniki
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Masło i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Wystudzone masło dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy. Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy. Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.
Zapraszam na mojego bloga !