Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Truskawkowo mi"

Ciasto Truskawkowo mi

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 611

Dodano:

Odsłon: 1806

Truskawki do potęgi trzeciej Przepis na biszkopta pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml mleka
  • kostka margaryny lub masła
  • oprócz tego:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, dalej ubijaj. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta można to zrobić na wolnych obrotach miksera).
    Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm zrzuć je na podłogę (ja robię to dwa razy).
    Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone przekrój na pół.

  2. Krem:
    Jajka razem z cukrem i mlekiem wlej do miski i postaw na parze. Ubijaj do zgęstnienia kremu. Odstaw do ostygnięcia. Ok. połowę truskawek umyj i obierz z szypułek. Zblenduj. Kostkę margaryny (ja dałam pół kostki margaryny i pół masła) utrzyj na puch w mikserze, dodawaj pomału ostudzoną masę jajeczno-mleczną. Wszystko dobrze wymieszaj na gładko i dodaj zmiksowane truskawki. Wymieszaj.

  3. Galaretkę rozpuść w wodzie wg opakowania i odstaw do stężenia.
    Resztę truskawek umyj, obierz i przekrój na pół.

  4. Dolny płat biszkopta smarujemy połową kremu na to kładziemy drugą połowę biszkopta a na to resztę kremu. Na wierzchu układamy przekrojone truskawki i "zalewamy" tężejącą galaretką.
    Ciasto odstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń