Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 679
Dodano: 17.05.2014
Odsłon: 1832
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt:
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, dalej ubijaj. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta można to zrobić na wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości około 60 cm zrzuć je na podłogę (ja robię to dwa razy).
Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone przekrój na pół.
Krem:
Jajka razem z cukrem i mlekiem wlej do miski i postaw na parze. Ubijaj do zgęstnienia kremu. Odstaw do ostygnięcia. Ok. połowę truskawek umyj i obierz z szypułek. Zblenduj. Kostkę margaryny (ja dałam pół kostki margaryny i pół masła) utrzyj na puch w mikserze, dodawaj pomału ostudzoną masę jajeczno-mleczną. Wszystko dobrze wymieszaj na gładko i dodaj zmiksowane truskawki. Wymieszaj.
Galaretkę rozpuść w wodzie wg opakowania i odstaw do stężenia.
Resztę truskawek umyj, obierz i przekrój na pół.
Dolny płat biszkopta smarujemy połową kremu na to kładziemy drugą połowę biszkopta a na to resztę kremu. Na wierzchu układamy przekrojone truskawki i "zalewamy" tężejącą galaretką.
Ciasto odstaw do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

konhambos 18 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Pychotka0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 18 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Ekstra ciacho,lubię takie truskawkowe smaki.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 17 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Pycha! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz