Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ryżowe z owocami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 359
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 359
Składniki
Przesiej mąkę i cukier puder, dodaj masło w kawałkach i żółtko. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na 30 minut. Potem rozwałkuj na kształt koła, wyłóż nim formę i piecz w temperaturze 200° C przez ok. 25 minut. Ostudź.
Przepłucz ryż w zimnej wodzie. Zagotuj mleko ze szczyptą soli, wsyp ryż. Szybko zagotuj, obniż temperaturę i powoli gotuj, dopóki ryż nie zmięknie. Na koniec dodaj 3 łyżki cukru.
Zanurz żelatynę w zimnej wodzie (200 ml) i poczekaj, aż napęcznieje. Odciśnij ją i wmieszaj do gorącego ryżu. Wymieszaj twaróg, jogurt, resztę cukru, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i dodaj do przestudzonego ryżu.
Masę ryżową wyłóż na upieczony spód w formie. Włóż ciasto do lodówki, aby zastygło.
Po zastygnięciu ułóż na wierzchu owoce. Zalej galaretką, przygotowaną zgodnie z instrukcją. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
Czas przygotowania: 75 minut.
Cena porcji: ok. 5,5 zł, kalorie: porcja 500 kcal.Źródło: Na żywo