Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto serowe z jagodami

Ciasto serowe z jagodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto serowe z jagodami"

Składniki

  • 600 g jagód (np. ze słoiczka)
  • 100 g pistacji
  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 650 g mąki + 3 łyżki do oprószenia stolnicy
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 300 g cukru żelującego
  • 270 g mielonego twarogu
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do posmarowania blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto serowe z jagodami

Przygotowanie

  1. Jagody z zalewy odsącz. Pistacje posiekaj. Masło zagnieć z 200 g mąki, 50 g cukru, pistacjami oraz cukrem wanilinowym na kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Jagody wsyp do garnka. Dodaj sok cytrynowy oraz cukier żelujący. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

  2. Twaróg utrzyj z mlekiem i olejem. Masę serową wymieszaj z 75 g cukru i szczyptą soli. Resztę mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj ją do masy serowej. Następnie zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

  3. Masę jagodową doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 3 minuty, mieszając. Zdejmij z ognia, odstaw. Ciasto serowe rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na placek o wymiarach ok. 32 x 39 cm.

  4. Blachę o takich samych wymiarach posmaruj tłuszczem, spód wylep plackiem. Wyłóż na to masę jagodową i posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C.

  5. Piecz ok. 20 minut. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 280 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń