Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto szachownica"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118180
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2168
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1550
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118180
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2168
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1550
Składniki
Drożdże posyp cukrem i rozetrzyj łyżeczką. Odstaw na kilka minut. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem. Dodaj drożdże i wymieszaj. Wymieszaj obie mąki i podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao. Do każdej części mąki wlej połowę jajek z maślanką i zagnieć dwa ciasta: jasne i ciemne. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Blachę (22x23 cm) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Z ciast uformuj dwa dosyć grube wałki. Każdy pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na przemian na blasze, tworząc szachownicę. Odstaw ciasto znów na 15 minut do wyrośnięcia.
Wymieszaj palcami kruszonki, tworząc grube okruchy. Na cieście ułóż dowolne owoce, posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 180°C.
<strong>Przepis przysłała Diana Kowalczyk z Tarnobrzegu</strong>Źródło: Relaks