Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto szachownica"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25888
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3085
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1401
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25888
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3085
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1401
Składniki
Drożdże posyp cukrem i rozetrzyj łyżeczką. Odstaw na kilka minut. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem. Dodaj drożdże i wymieszaj. Wymieszaj obie mąki i podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao. Do każdej części mąki wlej połowę jajek z maślanką i zagnieć dwa ciasta: jasne i ciemne. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Blachę (22x23 cm) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Z ciast uformuj dwa dosyć grube wałki. Każdy pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na przemian na blasze, tworząc szachownicę. Odstaw ciasto znów na 15 minut do wyrośnięcia.
Wymieszaj palcami kruszonki, tworząc grube okruchy. Na cieście ułóż dowolne owoce, posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 180°C.
<strong>Przepis przysłała Diana Kowalczyk z Tarnobrzegu</strong>Źródło: Relaks