Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto szachownica

Ciasto szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 254

Dodano:

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Ciasto szachownica"

Składniki

  • 32 dag mąki tortowej
  • 6 dag mąki krupczatki
  • kopiasta łyżka kakao
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • ok. 30 dag ulubionych świeżych owoców. Kruszonka: po 5 dag masła i mąki
  • 6 dag cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto szachownica

Przygotowanie

  1. Drożdże posyp cukrem i rozetrzyj łyżeczką. Odstaw na kilka minut. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem. Dodaj drożdże i wymieszaj. Wymieszaj obie mąki i podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao. Do każdej części mąki wlej połowę jajek z maślanką i zagnieć dwa ciasta: jasne i ciemne. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.

  2. Blachę (22x23 cm) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Z ciast uformuj dwa dosyć grube wałki. Każdy pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na przemian na blasze, tworząc szachownicę. Odstaw ciasto znów na 15 minut do wyrośnięcia.

  3. Wymieszaj palcami kruszonki, tworząc grube okruchy. Na cieście ułóż dowolne owoce, posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 180°C.

  4. Przepis przysłała Diana Kowalczyk z Tarnobrzegu

    Źródło: Relaks

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń