Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, szybkie w wykonaniu smaczne ciasto z owocami.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1007
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5586
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8716
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17953
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1007
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5586
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8716
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17953
Składniki
Ciasto ucierane z owocami. 1. Do garnka na zupę wrzucić na dno (mniej więcej na całą powierzchnię) pokrojoną w kostkę połowę kostki margaryny lub masła, następnie wysypać na nią szklankę cukru, dodać dwie kopiate łyżeczki cukru waniliowego, zmiksować, później wybić do garnka dwa jaja, wlać pół szklanki mleka, zmiksować. Dosypać dwie szklanki mąki oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia, zmiksować.
2. Przenieść masę na dno dużej prostokątnej blaszki wysmarowane margaryną i oprószone bułką tartą. Wyrównać ciasto łyżką tak, by powstała cienka warstwa. Posypać ciasto dowolnymi, kwaskowatymi owocami (świetnie wychodzi z jeżynami, porzeczkami, ale też z malinami, borówkami). 3. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza. Sprawdzać patyczkiem stan wypieczenia - ciasto powinno się zarumienić, a masa nie powinna kleić się do patyczka. 4. Upieczone ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!