Do góry

Desery Przepis na:

ciasto ucierane z owocami

ciasto ucierane z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 739

Proste, szybkie w wykonaniu smaczne ciasto z owocami.

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
ciasto ucierane z owocami

Przygotowanie

  1. Ciasto ucierane z owocami.

    1. Do garnka na zupę wrzucić na dno (mniej więcej na całą powierzchnię) pokrojoną w kostkę połowę kostki margaryny lub masła, następnie wysypać na nią szklankę cukru, dodać dwie kopiate łyżeczki cukru waniliowego, zmiksować, później wybić do garnka dwa jaja, wlać pół szklanki mleka, zmiksować. Dosypać dwie szklanki mąki oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia, zmiksować.

  2. 2. Przenieść masę na dno dużej prostokątnej blaszki wysmarowane margaryną i oprószone bułką tartą. Wyrównać ciasto łyżką tak, by powstała cienka warstwa. Posypać ciasto dowolnymi, kwaskowatymi owocami (świetnie wychodzi z jeżynami, porzeczkami, ale też z malinami, borówkami).

    3. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza. Sprawdzać patyczkiem stan wypieczenia - ciasto powinno się zarumienić, a masa nie powinna kleić się do patyczka.

    4. Upieczone ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń