Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wiśniowe z bezą"
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 7149
Szybki posiłek, który sprawia radochę w szczególności dzieciom.
Odsłon: 29
Dziś sławetne (tam skąd pochodzi choć w Europie mało znane) ATAPAKUA - Gula...
Odsłon: 39
Przepis na tę miksturę dała mi tydzień temu moja koleżanka z pracy, prawdziwa...
Odsłon: 39
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 7149
Szybki posiłek, który sprawia radochę w szczególności dzieciom.
Odsłon: 29
Dziś sławetne (tam skąd pochodzi choć w Europie mało znane) ATAPAKUA - Gula...
Odsłon: 39
Przepis na tę miksturę dała mi tydzień temu moja koleżanka z pracy, prawdziwa...
Odsłon: 39
Składniki
80 min • Porcja 500 kcal • Koszt porcji ok. 1,5 zł • Przepis na 12 porcji
Przygotowuję ucierane ciasto: margarynę ucieram ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam. Ciasto rozsmarowuję na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście układam wiśnie drylowane, rodzynki i posypuję ciasto mielonymi orzechami.
Przygotowuję bezę z białek: białka ubijam, stopniowo dodaję cukier i na koniec wiórki kokosowe, delikatnie mieszam. Pianę rozsmarowuję na rodzynkach i na wiśniach.
Ciasto piekę w temperaturze 180°C około godziny.
Dobrze, żeby wszystkie , z których ucieramy ciasto, miały temperaturę pokojową – wówczas masa na pewno się nie zwarzy.
Elżbieta Sobejko z Łowiec.Źródło: Kobieta i życie