Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wiśniowe z bezą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9916
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11533
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 544
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9916
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11533
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 544
Składniki
80 min • Porcja 500 kcal • Koszt porcji ok. 1,5 zł • Przepis na 12 porcji
Przygotowuję ucierane ciasto: margarynę ucieram ze smalcem, cukrem, żółtkami i jajkami. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam. Ciasto rozsmarowuję na formie o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście układam wiśnie drylowane, rodzynki i posypuję ciasto mielonymi orzechami.
Przygotowuję bezę z białek: białka ubijam, stopniowo dodaję cukier i na koniec wiórki kokosowe, delikatnie mieszam. Pianę rozsmarowuję na rodzynkach i na wiśniach.
Ciasto piekę w temperaturze 180°C około godziny.
Dobrze, żeby wszystkie , z których ucieramy ciasto, miały temperaturę pokojową – wówczas masa na pewno się nie zwarzy.
Elżbieta Sobejko z Łowiec.Źródło: Kobieta i życie