Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z budyniem i jagodami"
Pyszne cynamonowe ciasto w zdrowszej formie, bo na oleju. Ja dodatkowo do mas...
Odsłon: 4011
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 29
Domowy dodatek do mięs i jajek to chrupiący sos w którym znajdziemy ogórki ,...
Odsłon: 145
W domu można przygotować najlepszą wode smakową, którą można przygotować z ul...
Odsłon: 318
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 29
Domowy dodatek do mięs i jajek to chrupiący sos w którym znajdziemy ogórki ,...
Odsłon: 145
W domu można przygotować najlepszą wode smakową, którą można przygotować z ul...
Odsłon: 318
Składniki
Do garnka wlewam odmierzoną ilość mleka, odlewam 1/2 szklanki. Do garnka wsypuję cukier, cukier waniliowy i mleko. Zagotowuję, co jakiś czas mieszając, by cukier się rozpuścił. Mąkę mieszam z mlekiem w szklance i wlewam do gotującego się mleka, szybko mieszam.
Całość zagotowuję i chwilkę gotuję, aż masa będzie gęsta. Po ugotowaniu budyń studzę.
Na stolnicę wysypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaję zimną margarynę i siekam nożem, aż do uzyskania grudek. Kolejno dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, chwilkę siekam nożem, a następnie zagniatam kruche ciasto.
Tworzę kulę i wkładam ją do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia. Ciasto dzielę na porcje: 30 proc. i 70 proc.
Ciasto chłodzę tak, by można było je łatwo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Foremkę (23x23 cm) wykładam papierem do pieczenia, smaruję cienko masłem. Ścieram na nią 70 proc. ciasta, lekko przyklepuję. Wylewam ostudzony budyń. Na wierzch wykładam jagody i ścieram resztę ciasta. Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Posypuję cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie
Przepisy Desery
Desery
Mazurek pistacjowy
Desery
Ciasto Wiosna-z kremem , śmietanką i galaretkami-kolorowe, idealne na Wielkanoc
Desery
Sernik z rodzynkami
Desery
Ciastka baranki
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto...
Odsłon: 92
Ciasto Wiosna-z kremem , śmietanką i galaretkami-kolorowe, idealne na Wielkanoc
Pyszne, kolorowe ciasto, bardzo orzeźwiające z pysznym kremem na bazie popula...
Odsłon: 659