Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z dynią i cynamonem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5829
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12540
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5268
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5829
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12540
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5268
Składniki
Z zimnego masła, cukru pudru i 15 dag mąki szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć nim blachę i podpiec w nagrzanym do 180°C piekarniku na złoty kolor.
W tym samym czasie ugotować umytą dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Gdy nieco przestygnie obrać ją i pokroić w drobną kostkę.
Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią. Do masy dodać mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami, proszkiem, cynamonem i otartą skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 minut, ostudzić.
Podpieczony spód z posmarować marmoladą pomarańczową i położyć na nią ciasto dyniowe. Delikatnie docisnąć, aby warstwy dobrze się skleiły.
<strong>Superrada</strong>
Wierzch ciasta można posmarować również cienką warstwą marmolady (również pomarańczowej, dodając do niej nieco imbiru) i posypać uprażonymi lekko płatkami migdałów.Źródło: Twoje Imperium