Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z jabłkami i śliwkami"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20335
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1071
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1254
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20335
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1071
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1254
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
Śliwki umyj, osusz; usuń pestki. Jabłka umyj, obierz ze skórki, a następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plastry.
Z mąki, masła oraz cukru pudru przygotuj kruszonkę.
Miękkie masło na ciasto włóż do miski i dokładnie utrzyj z cukrem na puch. Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. W osobnej misce ubij sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
Do kremu z masła i żółtek dodawaj na zmianę po porcji mąki oraz sztywnej piany z białek. Powstałe ciasto wlej do formy do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Na cieście rozłóż owoce, układając je na przemian: plasterki jabłek i połówki śliwek. Gdy wszystkie rozłożysz, posyp je wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180°C.
Po wyjęciu z pieca ciasto posyp cukrem pudrem i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy pokrój je na mniejsze porcje.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 355 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie