Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z jagodami pod bezą"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32673
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2180
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4178
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 915
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32673
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2180
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4178
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 915
Składniki
Masło lub margarynę roztop i przestudź. Jagody przebierz, oczyść, umyj je w miseczce z wodą (nie myj delikatnych owoców pod strumieniem wody).
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.
Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło, mleko i ponownie wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Ciasto wylej równomiernie do formy, rozsmaruj je łyżką i posyp jagodami (3-4 łyżki jagód odłóż do dekoracji). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 40 min.
Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.Pod koniec stopniowo dodawaj cukier i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i szklista.
Ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim masę bezową i piecz ok. 20 min w temp. 150°C. Po wystudzeniu wierzch ciasta posyp jagodami.
85 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie