Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z porzeczkową galaretką i truskawkami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16837
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 318
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 838
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23801
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16837
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 318
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 838
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23801
Składniki
Masło utrzyj z cukrem. Kolejno wbij jajka, a kiedy wszystkie połączą się z masą maślaną, wsyp oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piecz ok. 20 minut.
W tym czasie truskawki oczyść, umyj, osusz, potnij na duże kawałki. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Następnie wymieszaj z sokiem porzeczkowym.
Na wystudzonym cieście rozłóż owoce. Zalej je tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.
Przełóż ją do szprycy i wyciśnij ozdobne rozetki na stężałe ciasto. Placek udekoruj np. krokantem i melisą.Źródło: Naj